Jaargang 1
Nummer 4 - juli 2003
door: Fred de Vries - Auteur

PDD-NOS op vakantie

Bij het lezen van de titel van de column van deze maand zullen bij menig ouder van een kind met PDD-NOS de eerste rillingen of zweetdruppeltjes al over de rug gaan lopen. We weten het. Haal een kind met PDD-NOS onverwacht uit zijn vertrouwde omgeving en de problemen beginnen direct.

En de vakantie zal ongetwijfeld een opeenstapeling van onverwachte gebeurtenissen zijn. Niet alleen is je kind uit zijn vertrouwde omgeving, een gezin op vakantie heeft ook de neiging om plotseling iets 'leuks' te gaan doen. Het regent en dus gaan we vandaag maar niet naar het strand, maar de bossen in. Het is bloedheet en dus gaan we vandaag maar niet wandelen, maar naar het strand of het zwembad.

Hoe moet je in hemelsnaam een kind met PDD-NOS voorbereiden op al deze onverwachte gebeurtenissen?

Het begint eigenlijk al weken tevoren als jij je kind duidelijk moet gaan maken dat er zoiets als een vakantie bestaat. Dat concept alleen al is lastig over te brengen. Voor hem (of haar natuurlijk) is vakantie simpelweg de tijd om niet meer naar school te moeten en heerlijk vrij te zijn om buiten te spelen. Voor ouders is het natuurlijk heel iets anders. Dus moeten we hem eerst duidelijk maken dat vakantie ook iets is dat te maken heeft met 'een tijdje ergens anders gaan wonen'. Pas als dat is doorgedrongen in het brein van je kind kunnen we een stapje verder gaan door te zeggen dat we een flink stuk moeten gaan rijden in de auto om daar te komen.

En dit zal iedere dag herhaald moeten worden totdat je kind vertrouwd is geraakt met het idee dat er tijdelijk dingen in zijn dagelijkse bestaan veranderd zullen worden.

De reis naar de plaats van bestemming is meestal nog wel te doen. Je kunt hem met allerlei spelletjes bezighouden.

Als je dan eindelijk op de plaats van bestemming bent aangekomen laat je kind dan rustig acclimatiseren. Zet niet direct (voor hem) onverwachte uitstapjes op het programma. Gebruik deze tijd om hem wederom uit te leggen dat vakantie ook bestemd is om andere, leuke dingen te doen.


Handboek PDD-NOS Column: juli 2003

Dat je soms gaat zwemmen in de zee of het zwembad, dat je soms gaat wandelen, dat je soms naar de dierentuin gaat. En dat zoiets soms van het weer afhangt of van iets anders. Herhaal dit zovaak als maar mogelijk is.
Pas als hij zich vertrouwd voelt in zijn nieuwe omgeving kun je beginnen met uitstapjes. Maar, zoals steeds, zo weinig mogelijk onverwacht en onaangekondigd.

Pas een duidelijk beloningssysteem toe.
Dat wil nog wel eens helpen de te verwachten woede-uitbarstingen enigszins binnen de perken te houden. Beloof hem op vaste tijden (bijvoorbeeld) ijsjes als hij zich heeft weten te gedragen. En houdt vol als het niet zo gegaan is als vooraf was afgesproken. In het begin zal het niet perfect werken, maar de volhouder overwint. Ook het wat stringent vasthouden aan gemaakte afspraken is voor hem duidelijkheid. Te snel toegeven voor de lieve vrede levert uiteindelijk weer strijd op. Hij snapt immers drommels goed dat hij met zeuren uiteindelijk toch zijn zin zal krijgen. En dus zeurt hij net zo lang tot hij krijgt wat hij wil. Het duidelijke advies is derhalve: geef niet toe en houd je aan de gemaakte afspraken.

Vergeet ook niet dat een vakantie er ook voor jezelf is. Even ontsnappen uit die dagelijkse beslommeringen. Dus zorg zeker voor die broodnodige ontspanningsmomenten voor jezelf. Als het niet met z'n allen lukt om een terrasje, een museumpje, of wat dan ook te pakken, doe het dan in je eentje. Spreek met je partner af dat jij vandaag een rustmoment pakt. Een volgende dag is uiteraard je partner aan de beurt.

Tot slot, een oppepper in de vorm van een eigen mini-gedichtje.

WIJN

Een goed glas wijn
Zal niet meer zijn
Dan een beetje lust
Door de zon gekust


Fred en Sietie wensen jullie een heerlijke en zorgenloze vakantie toe!