Jaargang 4
Nummer 11 - november 2006
Fred de Vries - Auteur

Eet Sonja Bakker wel gezond?

Een dieet volgen lijkt zo eenvoudig. Eten en drinken is energie. Als je dagelijks minder energie in je lichaam stopt dan dat lichaam verbruikt, dan kan het niet anders dan dat je op den duur gewicht gaat verliezen. Eet minder bij dezelfde levensstijl of beweeg meer en je hoeft er niet eens na te denken over wat je eet. Zo simpel is het. Maar dat is het natuurlijk niet. In deze moderne tijd wordt je soms door je omgeving geleefd en heb je nauwelijks tijd om even een gezonde maaltijd op tafel te zetten. De alsmaar in snelheid toenemende samenleving heeft ook zo zijn gevolgen voor ons eetpatroon: ook dat moet snel, sneller, snelst.

Fast food en de fastfoodketens hebben de wereld en onze smaakpapillen veroverd. U en ik zijn daarvan het ongewilde slachtoffer. We bewegen minder omdat ons werk en onze hobby's vaak gedomineerd worden door de beeldschermen van de televisie en de computer. Gemak dient de mens, maar niet onze levensverwachting. Want die wordt ondertussen behoorlijk negatief beļnvloed door een grote toename van overgewicht en de daaraan gerelateerde gezondheidsproblemen, zoals suikerziekte en hart- en vaatziekten.

We weten natuurlijk allemaal best wel dat onze levensstijl soms ongezond is, maar toch staan we toe dat we ons lichaam teisteren met 'gemaksvoeding'. Dat komt mede omdat eten ons brein troost biedt. Suiker en vet zorgen voor de aanmaak van bepaalde neurotransmitters in de hersenen en die zorgen ervoor dat we ons 'tevreden' voelen. Gemaksvoedsel is eenvoudigweg troostvoedsel. Psychologisch gezien hebben we helemaal geen zin om onze levensstijl aan te passen. We zijn verslaafd aan lekker eten. We zijn junks en onze verslaving heet junkfood.

Maar nu is er Sonja Bakker
Een nieuwe dieet-rage heeft Nederland veroverd. Vanuit het niets bereikte het boek van Sonja Bakker 'Bereik je ideale gewicht' de toppen van de bestsellerlijsten. Zag veel en vetetend Nederland in de schrijfster plotseling een moderne rattenvanger van Hamelen? Wie weet, maar duidelijk is dat mensen niet zonder hun goeroes kunnen. Na de teloorgang van de diėten van Montignac en Atkins, om er maar eens twee bekende te noemen, moest de daarna ontstane leegte worden ingevuld.

En net zoals bij Montignac en Atkins worden ook bij dit dieet door deskundigen vraagtekens gezet. Bij het volgen van het dieet van Sonja Bakker, door menigeen al liefkozend 'sonjabakkeren' genoemd, wordt door het Voedingscentrum gemeld dat het bijvoorbeeld nauwelijks vol te houden is bij een onregelmatige levenstijl, te weinig inzichten biedt in de gevolgen op langere termijn en dat er teveel wordt gewerkt met menulijstjes, waardoor lijners geen of nauwelijks een zelfstandig inzicht krijgen in een juist voedingspatroon.


Handboek PDD-NOS Column: november 2006

Dat lijken mij nu niet echt zaken waar een grote groep mensen zich echt mee bezig zal gaan houden. Diėten betekent doodgewoon afvallen en het volgen van een goeroe betekent in het algemeen dat je geen kritische vragen meer hoeft te stellen. Er wordt immers voor je gedacht en dat is juist zo gemakkelijk.

Dat je gewicht wilt verliezen betekent gewoonlijk dat je in het verleden onvoldoende hebt nagedacht over de lange termijn gevolgen van je eetpatroon. Veranderen is altijd lastig en daarom is het helemaal geen probleem om daarin gesteund te worden door een deskundige. Dat Sonja Bakker nauwelijks een afgestudeerde deskundige genoemd mag worden is geen enkele voorwaarde tot succes. Een opleiding tot gewichtsconsulente bij de LOI kan net zo goed een succesvolle diėtiste opleveren omdat je je dieet uiteindelijk toch eerst op jezelf zult moeten uitproberen. Het lukte en ze mocht zich daarna met recht een ervaringsdeskundige noemen.

Maar dat allemaal is geen enkel probleem. Een dieet, welk dieet dat dan ook mag zijn, heeft immers altijd enkele vaste componenten: eet veel groente en fruit, dump de vettige tussendoortjes zoals chips en frikandellen in de vuilcontainer en ga meer bewegen. Hoe een dieet verder ook wordt aangekleed maakt dan verder niet uit. Je denkt eindelijk eens na over je voedingspatroon en dat alleen al is vaak voldoende voor een verandering ten goede.

Of Sonja Bakker's menu-suggesties echt gezond zijn maakt dus eigenlijk niet uit. Het is altijd gezonder dan je vroegere eetpatroon.