Jaargang 5
Nummer 4 - april 2007
Fred de Vries - auteur

Waarom internet-apotheken slecht voor je gezondheid kunnen zijn

Tegenwoordig wordt onze e-mail dagelijks gebombardeerd met een enorm aantal spam-berichten waarin allerlei medicijnen kunnen worden gekocht bij talloze, zogenaamde, online pharmacies, ook wel internet apotheken genoemd. Het is irritant, maar het wordt steeds irritanter omdat recent bekend is geworden dat tegenwoordig bijna 90% van al het e-mail-verkeer uit spam bestaat.

Ik vraag me altijd af welke mensen ooit daadwerkelijk een bestelling zouden willen plaatsen om in zulke twijfelachtige online winkeltjes medicijnen te kopen.

Je moet jezelf diagnosticeren omdat er nooit een dokter bij je aan zal komen bellen om je lichamelijk en geestelijk te onderzoeken, welke ziekte je mogelijk kan hebben, en welk medicijn het beste voorgeschreven kan worden om je symptomen te bestrijden. Nee, in deze online pharmacies ben je je eigen dokter en je schrijft jezelf je eigen medicijnen voor.

Het juiste medicijn bij de juiste kwaal maakt je sneller beter. Dat is althans de huidige medische theorie. Omgekeerd kan het verkeerde medicijn de ziekte, waaraan je denkt te lijden, juist verergeren of zelfs een nieuwe veroorzaken naast die welke je al hebt. Je zou er zelfs aan dood kunnen gaan.

Dus, tot wat voor soort klanten richten deze bedrijfjes zich dan? Ze richten zich gewetenloos en uit pure geldzucht op wanhopige mensen.

Mensen, bijvoorbeeld, die zich zo depressief voelen dat ze uit dit leven willen stappen en die online pharmacies gebruiken om dat doel te bereiken. Ze bestellen simpelweg een enorme hoeveelheid slaapmiddelen, niemand die daar vraagtekens bij zet, slikken ze allemaal tegelijk in en ze glippen ongemerkt weg uit dit leven. Ze laten daarmee te vaak hun directe familie en vrienden met vele vragen en twijfels achter.

Een ander probleem is dat je soms al medicijnen gebruikt die door je reguliere arts zijn voorgeschreven, dat je gelooft dat ze onvoldoende werken bij jouw kwaal, en je vervolgens even een ander medicijn op internet bestelt.Handboek PDD-NOS Column: april 2007

Bekend is dat het bekende model Anna Nicole Smith (en kort daarvoor haar zoon) zijn gestorven aan een mix van medicijnen, die de vitale functies, zoals ademhaling, zodanig verdoofden dat de dood het uiteindelijke gevolg bleek.

En deze bedrijfjes verkopen in veel gevallen hun producten aan mensen, die verslaafd zijn aan drugs, maar die in landen wonen waar politie en justitie een heksenjacht op verslaafden in heeft gesteld. Die dus wonen in een land als Amerika, waar de oorlog tegen drugs heeft geresulteerd in torenhoge straatprijzen voor die drugs en waar de gevangenisstraffen onredelijk hoog zijn voor gebruikers die tegen de lamp gelopen zijn. Met een gevoel van wanhoop kloppen ook deze mensen aan bij deze online pharmacies aan en bestellen medicijnen, die hetzelfde geestverruimende effect hebben als de drugs die ze voordien gebruikten. En die mensen zullen zich veilig wanen omdat hun bestellingen bij de voordeur worden afgeleverd door hun vertrouwde postbode. Totdat de dood hen ook hier inhaalt.

Uiteindelijk loop je ook nog eens het behoorlijke gevaar dat je doodgewoon opgelicht wordt en dat je je zuurverdiende geld kwijt zult raken. Soms krijg je doodgewoon niets toegestuurd en sommige van deze online pharmacies zullen niet aarzelen om waardeloze en nutteloze pillen af te leven. Je denkt je sexleven te kunnen verbeteren met een Viagra-pilletje en je blijkt een simpel placebo-tje te slikken. Stel je de teleurstelling eens voor…

En de meeste van deze schimmige bedrijfjes betrekken hun medicijnen uit verre landen als India en China. Wie zal ooit weten wat ze daar allemaal in hun namaak-pillen stoppen.

Zou jij ze ooit kunnen vertrouwen?