Peter van Hogerhuis - ondernemer
Overmatige consumptie van koolhydraten, suikers en eiwitten, leidt in de Westerse wereld tot een wijdverbreid tekort
aan B-vitamines. In de natuur en onze voeding komen vitamines zelden geïsoleerd voor, maar zijn zij altijd verbonden met
eiwitten, koolhydraten of vetten tot complexen. De verschillende B-vitaminen werken samen en zijn betrokken bij vele
processen van de stofwisseling. Als enzymen en co-enzymen zijn ze essentieel voor het vrijmaken van energie uit voeding
en de verbranding van suikers, koolhydraten, eiwitten en vetten. Deze fysiologische vormen worden snel herkend door
het lichaam en makkelijker opgenomen dan synthetische vitamines.
De B-vitamines spelen een rol in de aanmaak van nieuwe cellen en zij zorgen mede voor een gezonde huid, haar en nagels.
In het lichaam kunnen geen voorraden B-vitamines opgeslagen worden en deze groep vitaminen moet dus via de dagelijkse
voeding worden aangevuld. In geval van intensieve training stookt het lichaam binnen de kortste keren de hoeveelheid
aanwezige B-vitamines op. Ook een groot gebruik van suiker, cafeïne, bewerkt voedsel en alcohol zorgen voor een
vermindering van de voorraad B-vitamines. De B-vitaminen zijn onder meer van betekenis voor de stofwisseling van
koolhydraten en aminozuren en ontlenen hieraan hun belang voor de functie van het zenuwstelsel. Alle B-vitaminen
moeten aanwezig zijn voor een goede gezondheid.
Acht B-vitamines
Vitamine B is een verzamelnaam voor acht wateroplosbare vitamines, die allen een belangrijke rol spelen in de cellulaire
stofwisseling. Lang geleden werd gedacht dat vitamine B één verbinding was, maar later onderzoek wees uit dat het
verschillende stoffen zijn die vaak samen voorkomen in voeding. Het complex aan B-vitaminen heeft acht groepen:
B1, B2, B3, B5, B6, B11, B12 en biotine. Deze B-vitamines komen voor in een dertigtal verschillende biologisch
actieve vormen. Studies laten zien dat natuurlijke B-vitamines uit voeding beter worden opgenomen dan de synthetische
vormen, variërend van anderhalf tot vier maal beter.
De opslagcapaciteit van het lichaam voor vitamines uit de B-groep is slechts enkele weken (met uitzondering van vitamine
B12 die tussen de twee en vijf jaar aanwezig blijft). Bij de omzettingen van suiker, koolhydraten en eiwitten worden
alle vitaminen uit het B-complex gebruikt. Mede hierdoor hebben veel mensen een hogere behoefte aan B-complex.
B-vitamines en interactie
Tussen de individuele vitaminen vinden belangrijke biochemische interacties plaats. Dit is met name duidelijk bij de
vitaminen van het B-complex. Co-enzymen van de B-vitamines zijn betrokken bij vele processen in het lichaam. Deze
metabolische processen zijn duidelijk geïntegreerd met elkaar. Daarom is het aannemelijk dat regelmatige inname van
alle B-vitaminen nodig is voor normale metabolische functies. Een voorbeeld: vitamine B2 en niacine (vitamine B3)
zijn betrokken bij de omzetting van vitamine B6 in zijn actieve vorm in het lichaam.
De gecombineerde toepassing van foliumzuur, vitamine B6 en vitamine B12 verlaagt homocysteïneniveaus effectiever dan
het individuele gebruik van alleen enkelvoudige vitamines. Homocysteïne is een aminozuur dat in het bloed voorkomt.
Een hoger gehalte aan homocysteïne wordt gezien als een risicofactor voor hart en bloedvaten. Dit toont duidelijk
de betekenis aan van een regelmatige toevoer van het complex aan B-vitaminen uit natuurlijke bronnen. Het
synergetisch effect van een natuurlijk vitamine B-complex kan niet door individuele synthetische vitaminen
worden bereikt. De natuurlijke vormen zijn direct beschikbaar voor het lichaam, terwijl synthetische vormen
eerst moeten worden omgezet tot de biologisch actieve vorm.
Handboek PDD-NOS Column: februari 2009
Quinoa
Quinoakiemen zijn van nature rijk aan vitamines en mineralen. Quinoa is een 'pseudo-graan', is glutenvrij en een van
oorsprong Zuid-Amerikaanse plant. Quinoa of ganzenvoet is familie van de suikerbiet en spinazie. De naam betekent:
'graan dat groeit waar gras niet kan groeien'. Het plantje kan op zeer arme grond groeien en zelfs vrieskou heeft
geen invloed op de groei. Quinoa werd door de Inca's verbouwd op de hoogvlaktes van het Andesgebergte. De zaden
worden gemalen en als brood gebruikt. De Spaanse kolonisten verboden het verbouwen en gebruik van quinoa omdat
zij dachten dat de indianen er speciale krachten aan ontleenden. Quinoa is een zeer voedzaam gewas met meer eiwit,
mineralen, vitamine en plantaardige vetten dan graansoorten als rijst, gerst, tarwe, haver en maïs. De
ruimtevaartorganisatie NASA kwam daardoor op quinoa uit om als voeding voor de astronauten te dienen.
Quinoa vormt de basis voor een bijzonder rijk natuurlijk en organisch gebonden complex van B-vitamines. Een speciaal,
gepatenteerd groei- en productieproces zorgt voor een hogere concentratie B-vitaminen. De zaden van quinoa worden
geweekt in vitaminerijk water. In de zeer actieve fase tijdens de ontkieming worden de B-vitaminen opgenomen en
omgezet in biologisch actieve, organische B-vitaminen. Dit leidt tot een 300-voudig hogere concentratie aan B-vitaminen.
De kiemen bevatten door deze productie een spectrum van organische B-vitaminen in hun natuurlijke vorm. De kiemen
worden geoogst, gedroogd en verwerkt tot poeder. Deze biologische actieve B-vitaminen worden efficiënt door het
lichaam gebruikt. Geen enkele andere voedingsstof of plant voorziet in zulke hoge concentraties aan B-vitamines
als quinoa. Uniek is ook dat dit complex aan B-vitamines plantaardige vormen van vitamine B12 bevat. Deze zijn
normaal gesproken van dierlijke oorsprong. In voedingssupplementen tref je vaak maar één vorm aan. Dit complex bevat
meerdere actieve vormen van B12. Hiermee is dit B-complex ook geschikt voor vegetariërs. Eén gram quinoa B-complex
bevat alle vormen van de B-vitaminen in ongeveer 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
Doordat de B-vitamines in hun natuurlijke en biologisch actieve vorm aangeboden worden, werkt dit complex effectief
en kan toegepast worden ter ondersteuning van:
- de algemene gezondheid (immuunfunctie), fysieke en mentale energie,
- concentratievermogen en geheugen, overige cognitieve en mentale functies en prestaties,
- gemoedstemming, gewichtsbeheersing, sportbeoefening enz.
Omdat de B-vitamines bij veel processen in het lichaam betrokken zijn, kunnen veel mensen een verhoogde behoefte hebben.
Zij die herstellen van ziekte en zware inspanningen kunnen profijt hebben. Tijdens zwangerschap en de periode van
borstvoeding geven is er ook een grotere behoefte. Kinderen tijdens de groei en kinderen met gedrag- en leerproblemen
kunnen ook een extra inname van B-vitamines gebruiken.
B-vitamines ondersteunen de stofwisseling en de immuunfunctie, geven extra energie bij
vermoeidheid en stress en kunnen helpen bij geheugen- en concentratieproblemen.
Een complex van B-vitamines uit quinoa: terug naar de natuur en toch een stap vooruit.
Voor meer informatie:
Springfield Nutraceuticals BV
Vragen?
Bel ons op 0186-626173
of mail ons via
info@springfieldnutra.com