Jaargang 9
Nummer 8 - augustus 2011
Rob Beumer - Volwassene met ADHD

ADHD en lecithine

Mijn naam is Rob. Ik ben een man geboren te Amsterdam in 1958. Mijn geboorte ging niet probleemloos. Ik lag in een stuitligging en het directe gevolg was een hersenbloeding.

Het bleek dat ik ook ADHD gerfd had, maar dat toen Minimal Brain Damage (MBD) werd genoemd. Het resultaat was voorspelbaar: ziekenhuis in, ziekenhuis uit en doktersbezoek na doktersbezoek. Ze vonden het allemaal heel interessant, mede omdat ik leed aan plaatselijke haaruitval.

Ik wil het volgende met U delen.

Wanneer we er vanuit gaan dat een overerfbare geestelijke tekortkoming niet als ziekte gezien moet worden, maar als het doorgeven van de kwaliteit van het functioneren van ons lichaam, dan is het resultaat het wel of niet goed functioneren van onze hersenen. Onze hersenen zijn het stuur. Wanneer die hersenen niet de juiste geportioneerde hoeveelheid stoffen aangereikt krijgen door het wel of niet optimaal functioneren van onze organen. Dan hebben we te maken met een zogeheten stofwisselingsziekten. Wanneer we er vanuit gaan dat dyslexie, ADHD en PDD-NOS ook stofwisselingsziektes kunnen worden genoemd dan moet er een verstoring bestaan tussen dat gedeelte dat ons zicht om moet zetten in begrijpelijke 'hersentaal'.

Als we weten welke stoffen er in balans moeten zijn om goed te kunnen functioneren, kunnen we ook nagaan welke stoffen er in een onjuiste verhoudingen aanwezig zijn en vanuit welke organen ze gestuurd worden. Het kan veel ellende voorkomen wanneer die organen gevoed worden met de juiste bouwstoffen, zoals vitamines en mineralen.

Helaas staat niet iedereen open voor dit idee. Omdat vitamines en mineralen niet vergoed worden door het ziekenfonds of aftrekbaar zijn van de belasting, gaan velen er vanuit dat het wel niet zal helpen.

lecithine is een stof, die gewonnen wordt uit soja-eiwitten en, onder andere, wordt gebruikt als bouwstof in de celmembramen van onder andere de lever. Wanneer deze stof toevoegt (bijvoorbeeld in een capsule) zal het je mogelijk kunnen helpen met het concentreren en waardoor je gemakkelijker zult kunnen lezen. Mijn kinderen en ikzelf hebben er baat bij .

Je moet echter wel een beetje op je gewicht letten want lecithine wordt aangeraden bij te hoog cholestrol en helpt vet afbreken waardoor je gewicht kan af nemen. Omdat je concentratie toe zal nemen, zul je ook minder dingen vergeten en hoef je geen drie keer te lopen. Immers: wie z'n verstand niet gebruikt moet z'n benen gebruiken! Als er door de mond steeds de zelfde hoeveelheid voeding blijft gaan, bestaat de kans dat je aankomt omdat je minder energie verbruikt.
Handboek PDD-NOS Column: juli 2011

Ongeveer 10 jaar geleden hoorde ik dat vitamine E meer volume in je haar kan brengen en omdat ik toen al 10 jaar kaal was ben ik dat gaan gebruiken. Ik heb mijn haar niet teruggekregen, maar kreeg na een paar dagen wel iets meer concentratie. In het vitamine E tablet zat lecithine. Het bleek voor mij en heel veel anderen te werken.

Ik weet van een kindje van 4 jaar met de diagnose ADHD en PDD-NOS dat vier keer per nacht panisch wakker werd zodat vader of moeder er heen moesten. De ouders probeerden lecithine en na een week met 30 mg sliep hij door. Op school vroegen ze aan de ouders of hij misschien onder medicatie was.

Een ander gezin met vijf kinderen met ADHD en PDD-NOS waarvan bij er 3 baat bij lecithine hebben, een collega wiens bureau na anderhalve week voor het eerst opgeruimd was. Een meisje bij de kassa begon in november met lecithine en in februari vertelde ze me dat ze daardoor nu eindelijk haar rijbewijs heeft. Tot slot het verhaal van een vrouw die op marktplaats meldt dat ze gek wordt van haar zoon die de hele dag druk door het huis loopt en de muziek voortdurend zo hard heeft staan. Een paar uur na mijn reactie over de lecithine mailt ze me al terug: ongelofelijk hij zit op z'n kamer en de muziek staat normaal.

Met andere woorden: door het gebruik van lecithine ga je dus beter functioneren en dingen gaan lukken terwijl je je voor je gevoel niet anders gedraagt. Dat kan een wat leeg en zweverig gevoel met zich mee brengen. Je hoeft niet meer de hele dag op je tenen te lopen. Ik vond het zelf een beetje eng. Mensen liepen niet meer lachend weg, maar vroegen of ik meer over het product lecithine kon vertellen. Ik zeg altijd dat het zorgt dat je je hersenen voed met positiviteit of dat je het moet zien als een boek of film met een verhaal dat goed afloopt.

Ik koop mijn lecithine bij de Hema voor nog geen 5 euro voor een pot. Daar kan ik drie maanden mee vooruit. Lecithine is te koop in diverse verhoudingen. De lichtste is die van Kruitvat met 30 mg. DA volgt met 350 mg. Vervolgens zijn er verschillende leveranciers, waaronder Hema, Etos en AH, die lecithine leveren van 1200mg. Tot slot heeft Optimax capsules van 2000 mg. De laatste gebruik ik om mijn ADHD te verhelpen.

Ik ben altijd bereid meer informatie te geven.