Jaargang 11
Nummer 05 - mei 2013
Fred de Vries - schrijver

Kinderen en goede eetgewoonten

Nieuw wetenschappelijk[1] onder lijkt aan te tonen dat warme maaltijden helemaal niet samen genuttigd moeten worden om kinderen zoveel mogelijk goede eetgewoonten aan te leren.

Het onderzoek toonde aan dat er geen bewijs was dat de suggestie rechtvaardigde dat het samen met de ouders eten een positieve invloed had op een goed dieet. Maar als een soort 'bijvangst' bleek wel dat het belangrijk was dat kinderen hetzelfde voedsel consumeerden als oudere leden van het gezin.

In het onderzoek wordt opgemerkt dat het vaak een gewoonte is om iets anders voor hun kinderen te gaan koken wanneer er iets op tafel komt wat ze niet lusten of weigeren te eten. Maar de onderzoekers ontdekten dat kinderen, die hetzelfde aten als de rest van het gezin, meer fruit en groenten aten, minder vet en minder zout aten en tussendoor minder snoepten en snackten dan kinderen die speciaal voor hen gekookte maakten voorgeschoteld kregen.

Ongeveer 29% van de aan het onderzoek deelnemende kinderen at nooit of bijna nooit de dezelfde warme maaltijd als de rest van de familie

Dr Valeria Skafida, een medische sociologe, die verbonden is aan het Centre for Research on Families and Relationships van de Universiteit van Edinburg, was leider van het team dat het onderzoek uitvoerde. De eetgewoonten van 2332 Schotse kinderen onder de vijf jaar werden onder de loep gelegd.

Skafida analyseerde de kwaliteit van het voedsel van de vier jaar oude kinderen door te bekijken hoeveel groenten en fruit ze aten, alsmede de hoeveelheid chips, snoep en koolzuurhoudende frisdrank die ze tussendoor consumeerden.

In haar onderzoek verklaart ze: 'Wanneer kinderen weigeren 'volwassen' te eten gedurende de gezamenlijke maaltijd dat is het vaak de gewoonte van ouders om apart en 'kindvriendelijk' voedsel te gaan koken. Maar dat is vaker ongezonder - zouten, vetter, minder vitamines - in verhouding tot het reguliere voedsel'.

'Dit gedrag lijkt een wijdverspreid fenomeen en wordt ook aangetoond door de kindermenu's, die in restaurants worden aangeboden - doe maar patat met een frikandel - en die dus een veel lagere nutritionele waarde hebben dan wat de ouders en oudere kinderen op hun bord krijgen'.
Handboek PDD-NOS Column: mei 2013

Skafida claimt dat, wanneer kinderen hetzelfde voedsel voorgeschoteld krijgen als hun ouders, dat ze dan gezonder eten omdat 'kindvriendelijk' voedsel in veel gevallen een mindere voedingswaarde heeft. Hoe vaker er voor de kinderen apart gekookt werd, hoe slechter ook hun eetgewoonten waren.

In het onderzoek wordt gesteld dat kinderen qua voedingswaarde en eetgewoonten veel beter af zijn wanneer ze hetzelfde eten als hun ouders en dat is onafhankelijk van het feit of die kinderen op hetzelfde moment aan tafel zitten als de rest van het gezin of zelfs helemaal niet willen eten. Zelfs als ze zeggen dat ze iets niet lusten, wordt er vaak toch wel iets opgepeuzeld en die kleine hoeveelheid is gezonder dan wanneer je het kind maar iets speciaals voorzet wat het wel lust.

In Nederland valt het nog wel een beetje mee, maar in Schotland hebben kinderen zo'n beetje de slechtste voedingsgewoonten van alle ontwikkelde landen. De regering probeert uit alle macht daaraan wat te doen. Zo'n 35% van alle vrouwelijke teenagers zijn te zwaar of obees - meer dan waar dan ook in Europa.

Veel Schotse restaurants zijn nu van plan veel meer kleinere porties aan kinderen voor te zetten en minder speciaal op kinderen gerichte maaltijden.

Het onderzoek toont ook aan dat het oude systeem van 'of je vindt het lekker of je maakt er maar een prakje van' niet eens zo'n slechte gewoonte was. En misschien moeten we ook in Nederland maar weer terug naar dat idee gaan.

Maar alles hangt natuurlijk af van de ouders. Als zij belang hechten aan een gezonde levensstijl, zoals gezond koken en veel groenten en fruit, en veel bewegen, de kinderen ook minder de neiging zullen hebben om tot een ongezonde levensstijl te vervallen.

[1] Skafida: The family meal panacea: exploring how different aspects of family meal occurrence, meal habits and meal enjoyment relate to young children's diets in Sociology in Heath and Illness - 2013