Jaargang 12
Nummer 6 - juni 2015
Fred de Vries - schrijver

Lange Schaduwen: Eerste thriller op Vlieland

Na het toeristenseizoen komt Vlieland tot rust. Dan wordt het lichaam van een jonge vrouw gevonden en de politie staat voor een raadsel. Binnen de kleine en gesloten gemeenschap begint iedereen elkaar met wantrouwen te bekijken, want nu de gasten vertrokken zijn rijst onherroepelijk de vraag: wie van hen heeft Mistral van de Zee van het leven beroofd?

Lange Schaduwen is de eerste thriller van de Harlinger schrijver Fred de Vries. Het spannende verhaal speelt zich voornamelijk af op Vlieland, maar zijn thuishaven Harlingen wordt natuurlijk ook niet vergeten. Iedereen zal toch eerst Harlingen moeten bezoeken voordat men op Vlieland aan wal kan stappen.

Fred de Vries is besmet met het 'eilandgevoel' zoals wijlen Boudewijn Büch dat ooit zo treffend heeft omschreven. Tijdens zijn vakantie op Kreta, ook al een eiland, kroop tijdens een slapeloze nacht plotseling het eerste stuk van het plot in zijn hoofd. Al een tijdje eerder had De Vries het plan opgevat om een thriller te gaan schrijven, maar hij had ook het gevoel dat alles al eens een keertje was opgeschreven. Het heeft immers geen enkele zin om een spannend verhaal te schrijven wanneer er niets nieuws aan het genre wordt toegevoegd. Wat maakt een verhaal uniek, spannend of anders? Het verhaal dat zich in zijn hoofd had genesteld was echter slechts een begin: een moord op Vlieland moest immers wel effect hebben op de bewoners van het eiland zelf.

Ook wilde Fred de Vries zijn boek in de vorm van een traditionele whodunit schrijven. Dat is een tegenwoordig bijna vergeten stijl op de manier zoals een grootmeester als Agatha Christie haar boeken in het verleden schreef. Zij werd bekend door haar boeken met een detective plus een beperkt aantal mogelijke verdachten die zich in een landhuis, boot of trein bevonden. Het verhaal moet aanwijzingen bevatten die de lezer en de detective tegelijkertijd moeten zien te ontrafelen.

Lange Schaduwen is geschreven voor gasten die voor kortere of langere tijd op Vlieland verblijven en tijdens een spaarzaam rustmoment even in een spannend boek wilen dat zich afspeelt op de plek waar ze hun vakantie vieren.
Handboek PDD-NOS Column: juni 2015

De beschreven plekjes zijn voor iedereen herkenbaar. Bovendien figureren er een aantal bekende Vlielanders in het verhaal, waardoor het lezen ook voor de bewoners van het eiland een leuke ervaring zal zijn. Voor de rest is Lange Schaduwen gewoon een spannend boek dat iedereen in ons land een paar rustgevende momenten kan schenken.Lange Schaduwen is verkrijgbaar in boekhandels en andere verkooppunten op Vlieland en in Harlingen. Verder is het boek te bestellen via de uitgever Flevomedia en bol.com. De prijs is slechts € 9.50.