Jaargang 14
Nummer 9 - september 2016
Fred de Vries - schrijver

Mediterrane dieet beter dan statines tegen hartproblemen?

Een recent Italiaans onderzoek heeft aangetoond dat het volgen van een zogenaamd Mediterraan dieet betere effect kan hebben dan het slikken van statines om het risico van hartproblemen en ontijdig overlijden te verminderen. De cijfers laten zien dat, mensen met hartproblemen en het dieet volgden, een 37 procent lagere kans op op overlijden hadden dan mensen die het dieet niet volgden[1].

De resultaten van dit onderzoek hebben er in ieder geval al toe geleid dat experts van mening zijn dat mensen met hart- en vaatziekten een dieet zouden moeten volgen dat rijk is aan olijfolie, groenten, vis en noten voordat ze medicatie krijgen voorgeschreven. Statines worden in verband gebracht met nogal wat bijwerkingen en artsen zijn van mening dat die eventuele bijwerkingen bij een Mediterrane dieet natuurlijk afwezig zijn.

Er bestaat al ouder onderzoek dat het volgen van een Mediterraan dieet mensen kan beschermen tegen het ontstaan van hartproblemen, diabetes en zelfs kanker, maar dit onderzoek toont overduidelijk aan dat ook patiënten die al hartproblemen hebben gebaat zijn bij dit dieet.

Hartproblemen ontstaan vaak door een verhoogd cholesterol en de statines verminderen de hoeveelheid cholesterol in het bloed. De statines kunnen zonder twijfel levensreddend zijn en ze zijn in staat om voortijdig overlijden aan hartfalen te verminderen.

Het Italiaanse team bestudeerde 1197 mensen met een geschiedenis van hartproblemen. Die patienten werden meer dan 7 jaar lang in de gaten gehouden. Ze dienden regelmatig een vragenlijst in te vullen waarin ze hun voedingsgewoonten moesten noteren.




Handboek PDD-NOS Column: september 2016

Na afloop bleken 208 van hen te zijn overleden. Toen de gegevens werden bestudeerd bleek dat mensen, die zich vrijwel volledig aan het Mediterrane dieet wisten te houden, een 37 procent lagere kans op overlijden hadden gehad.

Men denkt dat de oorzaak van deze opzienbarende resultaten mede het gevolg zijn van de ontstekingsremmende stofjes die zich in olijfolie verstopt hebben. Die stofjes, waaronder oleocanthal en oleuropein, gedragen zich als ibuprofen[2]. Dat betekent dat je altijd een subklinische hoeveelheid aan ontstekingsremmer in je bloed hebt en dat kán zorgen voor verminderde ontstekingswaarden, gewoonlijk een trigger voor hartproblemen.

Hoewel bezorgde artsen waarschuwen om niet direct met de voorgeschreven statines te gaan stoppen (bezoek eerst uw huisarts is het devies), denken ze wel degelijk dat hun patiënten hun levensverwachting drastisch kunnen verhogen als ze gezonder zouden gaan eten.

Het probleem is, zo vrezen ze, dat de zorgverzekering voor medicatie betaalt en niet voor groenten en fruit. Dat is, vind ik, een ietwat gemakzuchtige gedachte.

[1] Higher adherence to Mediterranean diet is associated with lower risk of overall mortality in subjects with cardiovascular disease: prospective results from the MOLI-SANI study in European Society of Cardiology – 2016
[2] Beauchamp et al: Phytochemistry: ibuprofen-like activity in extra-virgin olive oil in Nature – 2005