Jaargang 20
Nummer 3 - maart 2022
Fred de Vries - Auteur

Illegale geneesmiddelen in Sulami

Mensen die het 'plantaardige' afslankmiddel Sulami (Susut alami) gebruiken krijgen zonder dat ze het weten illegale geneesmiddelen binnen. Hiermee lopen ze kans op soms ernstige bijwerkingen. Ook wanneer Sulami tegelijkertijd met andere medicatie wordt ingenomen kan dit leiden tot gevaarlijke situaties.

Sulami is een kruidensupplement uit Indonesië. In Nederland is het middel te koop via webshops. Volgens de productinformatie is het een 100% kruidenpreparaat met zes verschillende kruiden.

Uit onderzoek blijkt dat het kruidenpreparaat Sulami naast kruiden ook de illegale geneesmiddelen sibutramine (een eetlustremmer) en canrenone (een plaspil) bevat. Sibutramine is sinds 2010, terwijl canrenone nimmer in ons land is geregistreerd.

Deze twee geneesmiddelen zijn alom verboden wegen de gevaarlijke bijwerkingen en worden niet vermeld op de verpakking.

Naast een hartaanval of beroerte kun je als bewerkingen van sibutramine een verhoogde bloeddruk en hartslag, een droge mond, slaapproblemen en constipatie verwachten.

Bijwerkingen die verband houden met canrenone zijn onder meer een verstoorde elektrolytenbalans (met name kalium), vermoeidheid, maag- en darmstoornissen, duizeligheid, lever- en nierbeschadiging, borstvergroting bij mannen en reproductieve stoornissen. Behalve als je als vrouw van overmatige borsthaargroei af wilt komen is canrenone ongeschikt als geneesmiddel.

Volgens de productinformatie is Sulam 'slechts' een kruidenpreparaat met zes verschillende kruiden: West-Indiche iep (Guazumae ulmifolia folium), limoen (Citrus aurantifolia), steenbrekerkruid (Phyllanthus niruri), granaatappel (Punica granatum), geelwortel (kurkuma of koenjit) (Curcuma demestica) en een andere soort geelwortel (kurkuma of koenjit) (Curcumae Heynianae).




Handboek PDD-NOS Column: maart 2022

De West-Indische iep wordt in diens thuislanden onder meer gebruikt als plasmiddel.

Limoen en granaatappel zijn vermoedelijk slechts toegevoegd om het middel een wat aangenamere smaak te geven.

Steenbrekerskruid wordt in de Ayurveda, de Indiase kwakzalvers geneeskunst, voorgeschreven voor een veelheid aan kwalen, al heeft de westerse wetenschap geen enkel bewijs voor de werkzaamheid gevonden ('However, little research supports any of these uses').

De wetenschappelijke namen voor kurkuma zijn voornamelijk gebrabbel: Curcuma demestica zou Curcuma domestica kunnen zijn, maar die soort bestaat niet. Het zou Curcuma longa moeten zijn. De tweede, Curcumae Heynianae, is al helemaal onbekend in de botanische wereld en vermoedelijk bedoelt men er de vrij onbekende soort Curcuma Heyneana mee.

Bijwerkingencentrum Lareb ontving één melding over onder andere duizeligheid, hallucinaties en slapeloosheid bij het gebruik van Sulami.

Het Nationaal Vergiftiging Informatie Centrum (NVIC) ontving een vergelijkbare melding. Monsters van beide gebruikers zijn onderzocht door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Bijwerkingencentrum Lareb heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het NVIC op de hoogte gebracht.

Lees hier de analyse van de meldingen.