Jaargang 20
Nummer 4 - april 2022
Fred de Vries - Auteur

Vitamine D en Omega-3 en de (kans op) immuunstoornissen

Recent wetenschappelijk onderzoek lijkt aan te tonen dat het dagelijks innemen van Vitamine D, in combinatie met Omega-3 onverzadigde vetzuren, de kans op het krijgen van een auto-immuunziekte kan verminderen[1].

Het klinische belang van deze bevindingen is hoog omdat de supplementen goed verdragen zijn, niet giftig zijn en andere effectieve behandelingen om de incidentie van auto-immuunziekten te verminderen ontbreken, aldus de onderzoekers.

Bovendien zagen de onderzoekers consistente resultaten voor alle onderzochte auto-immuunziekten en toenemende effecten met de tijd. Om meer inzicht te krijgen worden de deelnemers nog twee jaar lang gevolgd om te bekijken of het effect blijvend is.

Aan deze gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde studie deden 12,786 deelnemers mee. Zij kregen een capsule met Vitamine D (2000 IU/dag) of een gelijkvormige placebo en een capsule met omega-3 vetzuren (1000 mg/dag) of een gelijkvormige placebo. Het onderzoek had een duur van 5.3 jaar en de deelnemers rapporteerden zelf alle voorkomende gevallen van een auto-immuunziekten. Deze voorvallen werden uiteraard bevestigd door uitgebreid medisch dossieronderzoek.

Auto-immuunziekten worden gekenmerkt door een ontstekingsreacties die gericht zijn op eigen weefsel zijn de op twee na belangrijkste oorzaak van morbiditeit in de geindustrialiseerde wereld. Ze zijn zelfs de belangrijkste doodsoorzaken bij vrouwen. Auto-immuunziekten zijn chronische aandoeningen die met de leeftijd steeds vaker voorkomen en leiden tot grote maatschappelijke en economische lasten door een gebrek aan effectieve behandelingen.

De ziektebeelden waar we aan moeten denken zijn reumatoide artritis, polymyalgia rheumatica (spierpijn en stijfheid in je nek, je schouders en je bekken), de ziekte van Hashimoto (ons eigen afweersysteem zich richt tegen schildkliercellen), psoriasis en meer.
Handboek PDD-NOS Column: april 2022

De uitkomsten van dit grootschalige onderzoek waren opmerkelijk te noemen. Vitamine D-suppletie gedurende die 5.3 jaar, met of zonder omega 3-vetzuren, verminderde het voorkomen of opvlammen van bestaande auto-immuunziekte met 22%, terwijl omega 3-vetzuursuppletie met of zonder vitamine D het aantal of aantal aanvallen van auto-immuunziekten met 15% verminderde (wat overigens niet niet statistisch significant werd genoemd).

Beide behandelmethodieken vertoonden grotere effecten dan de referentiepersonen (vitamine D-placebo en omega 3-vetzuur-placebo). Het aantal deelnemers dat bijwerkingen meldde was laag.

"Het is boeiend om deze nieuwe en positieve resultaten te zien. Dat vitamines en supplementen ziekten kunnen voorkomen die een potentieel dodelijke afloop kunnen hebben", zei de hoofdauteur van het onderzoek, professor Karen Costenbader. "Dit is het eerste directe bewijs dat we hebben dat dagelijkse suppletie het voorkomen van auto-immuunziekten kan verminderen, en wat lijkt op een meer uitgesproken effect na twee jaar suppletie voor vitamine D," zei Dr. Costenbader.

De uitkomsten van dit baanbrekende onderzoek lijken aan te tonen dat het slikken van een dagelijkse dosis vitamine D en omega-3 vetzuren het ontstaan van auto-immuunstoornissen kan voorkomen.

[1] Manson et al: The VITamin D and OmegA-3 TriaL (VITAL): Rationale and Design of a Large Randomized Controlled Trial of Vitamin D and Marine Omega-3 Fatty Acid Supplements for the Primary Prevention of Cancer and Cardiovascular Disease in Contemporary Clinical Trials : 2022. Zie hier.