Jaargang 17
Nummer 1 - januari 2019
Fred de Vries - Auteur

Kinderen, Rijstwafels en Arseen

Je wilt je kind altijd het beste geven nietwaar? Niet teveel suiker of andere zo schadelijk geachte voedingsmiddelen om te voorkomen dat ze te vroeg dik worden. Iedereen vergeet gemakshalve maar dat suiker door het lichaam snel wordt omgezet in energie en dus 's middags de 'dip' kan voorkomen. Kinderen hebben dus wel degelijk suiker nodig om actief te kunnen blijven.

Een rijstwafels is ook al zo'n voedingsmiddel om je kind zo gezond mogelijk te laten snacken. Vroeger gaven moeder hun kinderen gewoon een beschuit of een Liga, maar die zijn 'uit', verdreven door de zo 'gezonde' rijstwafel. Maar heeft iemand zich ooit afgevraagd of rijstwafels wellicht een duister kantje kunnen hebben? Dat je als jonge moeder weer achter de zoveelste modegril bent aangerend?

Uit een Zweeds onderzoek blijkt dat vooral in rijstwafels regelmatig de giftige stof arseen wordt aangetroffen. Langdurig te veel arseen binnenkrijgen kan de kans op het krijgen van kanker verhogen. De Zweedse voedelautoriteit raadde ouders daarom af om hun kinderen, die jonger waren dan een jaar of zes, rijstwafels te geven.

Maar waarom zit er arseen in rijst? Het is een volkomen natuurlijk proces. Rijst neemt vanuit de bodem en het (grond-)water arseen op. Met name in Zuidoost-Aziatische landen, waar de meeste rijst wordt verbouwd, zit er van nature relatief veel arseen in de bodem.
Handboek PDD-NOS Column: januari 2019

In Nederland onderzocht de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit al in 2016 het arseengehalte in 37 verschillende pakken rijstwafels[1]. Hieruit bleek dat de rijstwafels in één van de 37 verpakkingen niet voldeden aan de wettelijke norm. Welke? Dat is uiteraard weer eens niet bekend gemaakt.

De wettelijke normen zijn Europees vastgelegd en verschillen per product. Voor voedingsmiddelen, die speciaal voor kinderen zijn bedoeld, gelden ook nog eens strengere normen dan voor andere producten.

Vanwege het arseen in rijst wordt door het Voedingscentrum wel afgeraden om kinderen elke dag rijstproducten te laten eten. Het advies van het Voedingscentrum is gebaseerd op het onderzoek van EFSA, de Europese voedselveiligheidsautoriteit[2]. Arseen is voor zowel volwassenen als kinderen schadelijk. Het advies geldt specifiek voor kinderen, omdat zij door hun nog lage lichaamsgewicht relatief meer arseen binnenkrijgen als ze rijst eten endaardoor sneller dan volwassenen aan een gevaarlijke dosis zitten.

Het Voedingscentrum geeft wel aan dat het niet nodig is om rijst volledig uit het eetpatroon van jonge kinderen te schrappen, want het is vooral belangrijk dat jonge kinderen ook gevarieerd eten. Misschien zou je ze wat vaker een beschuit of een Liga kunnen geven. Daar ben je vast zelf ook groot mee geworden.

[1] Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit: Inspectieresultaten onderzoek arseen in rijstwafels.
[2] European Food Safety Authority: Dietary exposure to inorganic arsenic in the European population.