Jaargang 17
Nummer 7 - juli 2019
Fred de Vries - Auteur

Autisme bij Meisjes

Huisartsen kunnen autisme bij meisjes over het hoofd zien of een verkeerde diagnose stellen, simpelweg omdat het zoveel vaker lijkt voor te komen bij jongens. Oudere meisjes met mildere vormen van autisme proberen hun symptomen vaak te verbergen of doen gewoon beter hun best 'om erbij te horen'. Meiden zijn immers vaak toch ietwat socialer dan jongens. Omdat een vroege diagnose vaak belangrijk is, is het ook van belang om de symptomen bij meisjes te kennen en te herkennen.

Autisme is een ontwikkelingsstoornis die de vaardigheid om te communiceren en te socialiseren kan belemmeren. De mate van autisme kan echter enorm varieren.

Cijfers doen vermoeden dat jongens vier keer vaker de diagnose krijgen dan meisjes. Het lijkt er echter op dat de medische wereld die meisjes minder vaak de diagnose van autisme geven omdat ze niet passen in de 'traditionele' kijk op autisme. Bovendien is natuurlijk ieder kind uniek en ook dat zal autisme soms verhullen.

Waar dien je op te letten als je als ouder of huisarts vermoedt dat een meisje autisme zou kunnen hebben?
Handboek PDD-NOS Column: juli 2019

De symptomen:
- Niet of nauwelijks reageren op haar eigen naam als ze twaalf maanden oud is;
- Houdt er niet van om vastgehouden te worden of te knuffelen;
- Volgt niet of nauwelijks instructies op;
- Kijkt niet in de richting van een aangewezen object;
- Verliest soms de vaardigheid die het kind eerder wel had, zoals een woord dat eerder wel gebruikt werd;
- Problemen om aan te geven wat ze willen of nodig hebben;
- Moeite om zich in te leven hoe anderen zich voelen;
- Vermijdt oogcontact;
- Heeft soms strikte routines (moeite om zich aan te passen bij veranderingen, ongewone aanhankelijkheid aan dingen, rocking, houdt zich lang bezig met het 'sorteren' van dingen, herhaalt vaak dezelfde woorden of uitdrukkingen, heeft een ongewone reactie op bepaalde geluiden, geuren of smaken).

De symptomen kunnen verminderen of verergeren als het kind opgroeit. Soms kunnen de symptomen geheel verdwijnen, al kan dat maar een illusie zijn. Meisjes hebben immers de neiging om hun symptomen te verbergen om maar vooral normaal te lijken.