Jaargang 23
Nummer 7 - juli 2025
Fred de Vries - Auteur

ADHD en Premenstrueel Dysforie Syndroom

Volwassen vrouwen met ADHD lopen een drie keer zo groot risico op Premenstrueel Dysforie Syndroom (PMDD)[1]. Premenstrueel Dysforie Syndroom is een cyclische, door hormonen gestuurde stemmingsstoornis, met symptomen die opvlammen gedurende de premenstruele fase (ook wel luteale fase genoemd) van de menstruatiecyclus, die gemiddeld duurt vanaf de eisprong tot het begin van de menstruatie.

De resultaten van het onderzoek wezen op een meer dan drie keer zo hoog risico op PMDD bij vrouwen met ADHD in vergelijking met vrouwen zonder ADHD, met een nog hogere kans bij vrouwen met ADHD wanneer ze ook nog eens last hebben van angst of depressie.

"Onze bevindingen benadrukken de noodzaak om rekening te houden met de problemen waarmee volwassen vrouwen met ADHD te maken hebben en meer specifiek hoe het komt dat vrouwen met ADHD een hoger risico lopen om last te hebben van PMDD", aldus Jessica Agnew-Blais, Universitair Hoofddocent.

Deelnemers met ADHD versus deelnemers zonder ADHD
Deelnemers van het onderzoek werden gerekruteerd via het online platform Prolific.2. De ene groep gerekruteerde deelnemers antwoordde positief op de vraag of ze zichzelf als ADHD-er beschouwden, terwijl de controlegroep deelnemers bestond uit deelnemers die zelf geen ADHD rapporteerden en dus niet voldeden aan de diagnostische criteria daarvan. Depressie en angst werden ook vastgesteld aan de hand van vragenlijsten, waarbij gevraagd werd of ze ooit met een van deze aandoeningen waren gediagnosticeerd. Dit maakte het mogelijk om drie subgroepen te vormen: deelnemers met ADHD en angst of depressie, deelnemers met alleen ADHD en deelnemers zonder ADHD.

Evaluatie van premenstruele symptomen
Premenstruele symptomen werden beoordeeld met behulp van de Premenstruele Symptomen Screening Tool (PSST). Deze symptomen omvatten prikkelbaarheid, angst, rejection sensitivity ('afwijzingsgevoeligheid'), depressie, verminderde interesse in werk of sociale activiteiten, concentratieproblemen, slapeloosheid, hypersomnie (overmatige slaperigheid), vermoeidheid, overeten, overweldigd zijn en diverse (vaak ongedefinieerde) lichamelijke klachten.




Handboek PDD-NOS Column: Juli 2025

Deelnemers met PSST meldden ten minste 1 stemmingsgerelateerd symptoom als ernstig, ten minste vier andere symptomen als matig tot ernstig, en ernstige beperkingen in ten minste 1 setting als PMDD.

Klinische bevindingen van het risico op PMDD
Leeftijd, opleidingsniveau en het gebruik van hormonale anticonceptie verschilden niet significant tussen de groepen. De percentages depressie en angst waren echter hoger in de ADHD-groep dan in de niet-ADHD-groep.

Symptomen van PMDD kwamen ook vaker voor bij deelnemers met ADHD dan bij deelnemers zonder ADHD, met percentages van respectievelijk 31,4% en 9,8%. Dit duidde op een 3,19-voudige toename van het voorlopige PMDD-risico. Het risico was verder verhoogd bij deelnemers die voldeden aan de criteria voor ADHD vergeleken met deelnemers zonder die diagnose, met een percentage van 41,1%, wat een 4,17-voudige toename aangeeft.

Comorbide angst of depressie verhoogt het risico op PMDD nog verder. Het percentage PMDD was het hoogst bij deelnemers met angst of depressie in combinatie met ADHD, namelijk 35,1% versus 20% bij deelnemers met alleen zelfgerapporteerde ADHD. Daarnaast werd een relatief risico voor PMDD van 3,56 gerapporteerd in deze populatie vergeleken met deelnemers zonder een van deze diagnoses.

Ter vergelijking: het relatieve risico bij deelnemers met alleen ADHD versus deelnemers zonder ADHD was 2,03, wat wijst op een ongeveer tweevoudige toename van het risico. Dat wijst op een significant verband tussen ADHD en PMDD.

"Onze bevindingen suggereren ook dat verder onderzoek nodig is om het verband tussen ADHD en hormonale veranderingen, waaronder de menstruatiecyclus, beter te begrijpen en om gezondheidsverschillen en diagnostische bias bij vrouwen en meisjes met ADHD te verminderen", aldus hoofdonderzoeker Thomas Broughton.

[1] Broughton et al: Increased risk of provisional premenstrual dysphoric disorder (PMDD) among females with attention-deficit hyperactivity disorder (ADHD): cross-sectional survey study in British Journal of Psychiatry : 2025