Wervende reclame-uitingen en waarheid staan gewoonlijk vaak lijnrecht tegenover elkaar.
Want hoe wervender de reclame, hoe minder waarheid er gewoonlijk verteld zal worden.
De waarheid verkoopt zichzelf immers wel.
En dus waren wij op voorhand ietwat sceptisch over de lovende verhalen, die verteld werden over een bepaalde vorm van visolie, die een gunstige invloed zou moeten hebben op het functioneren van de hersenen.
Maar zo langzamerhand komen er wat resultaten van wetenschappelijke onderzoeken naar buiten, die toch een positief effect van het toedienen van visolie rapporteren.
Bepaalde vetzuren zijn noodzakelijk voor de aanmaak van andere stoffen in je lichaam, maar omdat het lichaam ze zelf niet kan aanmaken en je ze dus uit de voeding moet halen worden ze essentiële vetzuren genoemd.
Ongeveer 60 procent van het drooggewicht van de hersenen bestaat uit vetten.
Een groot deel van die vetten bestaan uit hetzelfde essentiële vetzuur dat ook in visolie voorkomt.
Het zijn essentiële vetzuren, die onmisbaar zijn voor de ontwikkeling en het goed functioneren van die hersenen.
Je hersenen bevatten naast veel vocht ook zeer veel vetten, die bijzonder rijk zijn aan DHA (docosahexaëenzuur), een vetzuur dat je lichaam maar in beperkte mate zelf aanmaakt.
Of het lichaam voldoende DHA aanmaakt hangt onder andere af van je voedingspatroon.
En tegenwoordige voedingspatronen zijn allang niet meer perfect afgestemd op wat je lichaam nodig heeft.
Vette zoutwater vis is de belangrijkste bron van DHA in voeding.
Biochemisch gezien behoren DHA en EPA tot de klasse van de hogere omega-3-vetzuren, maar het hogere vetzuur dat in vette vis voorkomt is EPA (eicosapentaëenzuur).
De verhouding van DHA tot EPA lijkt een belangrijke rol te spelen. Zonder DHA kunnen de hersenen zich niet normaal ontwikkelen en daarom is DHA onmisbaar voor de ontwikkeling van de (basisstructuur van de) hersenen in de foetus en bij jonge kinderen.
Voor wat oudere kinderen en volwassenen is EPA weer onmisbaar omdat het een belangrijke rol speelt in de communicatie in en tussen de zenuwcellen (synapsen) in de hersenen.
En dus komt de onderlinge communicatie van de verschillende neuronen in de hersenen bij een tekort aan EPA behoorlijk in de problemen.
Wetenschappers geloven dat een gebrek aan DHA een oorzaak kan zijn van het ontstaan (of het verergeren van de effecten) van ontwikkelingsstoornissen, zoals PDD-NOS, terwijl EPA van groot belang is bij het verbeteren van de mentale gezondheid en het verminderen van gemoedsstoornissen.
En gemoedsstoornissen moeten we bij kinderen met PDD-NOS natuurlijk ook zoveel mogelijk zien te voorkomen.
En dus blijkt ook hier weer dat PDD-NOS mogelijk een biochemisch probleem is waarbij absolute (het is er gewoon niet) of relatieve tekorten (het is er wel, maar lijkt onvoldoende te zijn) van bepaalde stofjes voor de problemen gezorgd hebben of zorgen.
Natuurlijk kan het simpelweg innemen van voldoende visolie de gevolgen van PDD-NOS en ADHD niet doen verdwijnen: het probleem heeft immers jarenlang het
gedrag van de patiënt beïnvloed. Dat ongewenste en ongepaste aangeleerde gedrag zal via therapie of opvoedcursussen toch moeten worden aangepast.
Een goede manier om visolie te verkrijgen is het eten van vette vis zoals sardines, makreel, ansjovis en dergelijke.
Een veilige en zekere manier is het innemen van zuivere, niet verontreinigde visolie in de vorm van capsules.
Omdat vooral jonge kinderen soms moeite hebben met het innemen van capsules heeft Eye Q een preparaat in vloeistofvorm met een lichte citrussmaak ontwikkeld.
Een andere variant van deze meervoudig onverzadigde vetzuren, omega-6-vetzuur, wordt normaal gesproken wel voldoende uit de voeding gehaald, maar omdat te vaak tekorten optreden als gevolg van ons voedingspatroon voegen sommige fabrikanten dit vetzuur in de vorm van zuiverplantaardige teunisbloemolie voor de zekerheid aan hun producten toe.
De derde variant, omega-9-vetzuur (oliezuur) wordt in ruime mate aangetroffen in olijfolie.
Het wordt beschouwd als sterk cholesterolverlagend. cholesterolverlagend. Het verhoogt het gunstige HDL (high density lipoproteins) cholesterol niet, maar verlaagt het schadelijke LDL (low density lipoproteins) cholesterol.
Een dieet waarbij voldoende olijfolie wordt gebruikt is dus ook bevorderlijk voor je gezondheid.
Tot slot:
Bij vergelijkend onderzoek tussen voedingspatronen in verschillende landen, bleek dat in landen waar veel vis gegeten wordt veel ziekten, waaronder ontwikkelingsstoornissen, minder voorkomen en/of een milder verloop kennen.